Kontakta oss

Besöksadress

Skälbyvägen 7A
155 80 Nykvarn

Telefon 08-555 010 00

Akuta ärenden när kommunen har stängt
Södertörns larmbord, 08-721 23 13

 

Information om coronaviruset

I hanteringen av coronaviruset och sjukdomen covid-19 samverkar Nykvarns kommun med övriga samhällsaktörer i Stockholmsregionen och följer de rekommendationer som ges av Folkhälsomyndigheten.

För att få en effektiv och samordnad krishantering ingår Nykvarns kommun i Samverkan Stockholmsregionen. Här samverkar bland andra regionen, Smittskydd Stockholm, räddningstjänsten, SOS Alarm, polis och övriga Stockholmskommuner under ledning av Länsstyrelsen. Tillsammans följer vi Folkhälsomyndighetens nationella bedömningar och rekommendationer.

 I vårt nyhetsflöde på startsidan får du uppdaterad information om händelseutvecklingen i coronakrisen.

Under "Relaterad information" finns affischer för utskrift. En av dem finns i flera språkversioner.

Så kan vi hjälpas åt att minska smittspridningen

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk, även om symtomen är lindriga.
 • Vänta minst två dygn efter det att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb efter skola.
 • Besök inga äldre släktingar.
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.
 • Du som är över 70 år bör undvika sociala kontakter.
 • Undvik onödiga resor.
 • Håll två meters avstånd till andra.

Personligt ansvar på offentlig plats

Den svenska strategin under coronapandemin bygger på att alla tar ett stort personligt ansvar för att förebygga smittspridning. Det betyder bland annat att vi ska hålla minst två meters avstånd till människor vi annars inte umgås med på badplatser och andra offentliga platser där många människor samlas. På barer, restauranger och caféer finns ett förbud mot trängsel. Från och med den 1 juli kan kommuner utdöma böter eller stänga de barer och matställen som inte följer riktlinjerna.

Lokala allmänna råd gäller i Stockholms län fram till den 13 december 2020. Läs mer om det på Folkhälsomyndighetens sida.länk till annan webbplats

Från och med den 24 november 2020 råder det förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Läs mer om det på regeringens hemsida.länk till annan webbplats

Provtagning

Det finns två typer av provtagning för dig som är bosatt i Stockholms län: Ett prov för dig som är sjuk och har symtom på covid-19 (ett så kallat PCR-test) och ett för dig som varit frisk i mer än två veckor och vill veta om du har utvecklat antikroppar.

Du bokar på webbplatsen 1177.se. Det går inte att få hjälp med bokning via telefon.

Information om hur det går till och vart du tar vägen finns på vårdguiden, 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Dessa beslut har krisledningen i Nykvarns kommun tagit för att minska smittspridningen och skydda riskgrupper:

 • Den dagliga verksamhetenöppnas i nytt fönster på Lugnet är stängd.
 • Konferensverksamhetenöppnas i nytt fönster som drivs som daglig verksamhet i Nybos gamla lokaler är inställd.
 • Äldreboendet Lugnet och särskilda boenden har besöksförbudöppnas i nytt fönster.
 • Pensionärsorganisationeröppnas i nytt fönster som har bokade möten och liknande i kommunens lokaler kan kostnadsfritt avboka dessa.
 • Frivilligcentralen har valt att följa kommunens exempel och tagit ett beslut om att stänga verksamheten.
 • Kommunanställda uppmanas arbeta hemmaöppnas i nytt fönster, begränsa sina tjänsteresor och istället hålla digitala möten.
 • Politiska mötenöppnas i nytt fönster i mars och april har ställts in. I april höll kommunfullmäktige ett extrainsatt möte för att besluta om möjligheten att framöver hålla digitala sammanträden.
 • Anhörigträffaröppnas i nytt fönster ställs in.
 • Kultur- och fritidsevenemangöppnas i nytt fönster, arrangerade av kommunen, ställs in.
 • Fritidsfabrikenöppnas i nytt fönster stänger kvällsverksamhet för ungdomar men håller öppet vissa eftermiddagar för elever som vill ha studiestöd eller låna rum för grupparbeten. Personalen går istället in som stöd på kommunens skolor.
 • Personer i riskgrupper som inte kan eller bör lämna sin bostad får hjälp av kommunens arbetsmarknadsenhet och integrationsenhet med att handla matöppnas i nytt fönster.
 • Lokala företag och föreningar får genom ett stödpaketöppnas i nytt fönster en rad lättnader, till exempel senare betaldag för hyresavgifter och snabbare hantering av ansökan om uteservering.
 • Fixarservice till äldre har ställts in.
 • Stödlinjeöppnas i nytt fönster för den som behöver lufta sin oro i samband med coronakrisen har startat.

På skolorna och förskolorna har följande gjorts:

 • Simundervisningen har ställts in tills vidare.
 • Studiebesök ställs in.
 • PRAO skjuts fram.
 • Vårens nationella prov ställs in
 • Inga externa besök tillåts i verksamheterna.
 •  Vissa delar av undervisningen vid Lillhagaskolan (högstadiet) ges på distans.
 • I samband med serveringen av mat på skolor och förskolor har följande gjorts:
  • Elever uppmanas att tvätta händerna före maten.
  • Utbudet har begränsats.
  • Uppläggningsskedar och bestick byts ut frekvent.
  • Salladsbordet minskas och endast i kylvagnar.
  • Maten förvaras i mindre kantiner som byts ut ofta.
  • Matbaren där maten serveras städas och torkas av oftare.
  • I möjligaste mån sprids eleverna ut i matsalen.
 • Gemensamma skolavslutningaröppnas i nytt fönster på skolgårdar och i Folkets Park ställs in.

Skolorna har också tagit fram en plan för hur barn/elever med vårdnadshavare i samhällsviktiga funktioner ska få tillsyn och omsorg vid en eventuell skolstängning.

Nykvarns kommuns stödlinje för alla kommuninvånare som är oroliga i coronatid, öppen måndag-torsdag kl. 13-15 och fredagar kl. 9-12. Numret är 08-555 012 29.

Tips från BRIS om hur du som är vuxen pratar med barnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om coronaviruset. Kuratorer kan också nås vardagar kl. 9-12 på tel. 0771-50 50 50.

BRIS stödlinje för barn och unga, öppen måndag-söndag kl. 9-12 och kl. 14-21. På hemsidan finns information till barn och ungalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Äldrelinjenlänk till annan webbplats - telefonlinje för äldre som behöver någon att prata med.
Telefonnummerlänk till annan webbplats020-22 22 33, öppet vardagar 8-19 och helger 10-16,

Välj att sluta - telefonlinje för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. Linjen är öppen måndagar och onsdagar kl. 8:30- 20 samt tisdagar, torsdagar och fredagar kl. 8.30-16.00. Numret är 020-555 666.

Nykvarns kommuns hjälp med inköp av mat och mediciner - för riskgrupper och den som insjuknat i covid-19. Beställ på tel. 08-555 013 93, vardagar kl. 09.00-12.00. Eller på 08-555 012 28, 08-555 011 92, kl. 08.00-12.00. Eller mejla till integrationsenheten@nykvarn.se.

Tillväxtverket har en nationell rådgivningstjänstlänk till annan webbplats för företagare som är påverkade av coronaviruset.

Verksamt.selänk till annan webbplats erbjuder samlad information från myndigheter till företagare med anledning av coronaviruset.

krisinformation.se sammanställs ansvariga myndigheternas information om coronaviruset. Information om coronaviruset på krisinformation.selänk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten har sammanställt frågor och svar om symtom och smitta. Informationen uppdateras löpande. Frågor och svar om coronaviruset från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats

Här finns Folkhälsomyndighetens information på olika språklänk till annan webbplats

Du kan också läsa mer på Folkhälsomyndighetens information gällande barns skolgång. länk till annan webbplatsVårdnadshavare får löpande information från skola och förskola via lärplattformar och e-post.

Om du har frågor om coronaviruset covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13.länk till annan webbplats All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

Vårdguiden 1177 har information om coronavirusets symtom med mera. Ring endast 1177 vid sjukdom, använd annars informationsnummer 113 13. Information om coronaviruset på 1177.länk till annan webbplats

För restauranger och caféer gäller särskilda föreskrifter om servering. Här finns Folkhälsomyndighetens informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om detta. 

Information och affischer om barns våldsutsatthet under covid-19 från valdinararelationer.selänk till annan webbplats

Bortförda barn och unga – hur kan vi förhindra det och vad gör vi när det hänt? Information från hedersfortryck.selänk till annan webbplats

Information i tillgängliga format

Myndigheten för delaktighet har en informationssida om sjukdomen covid-19 och coronaviruset i olika tillgängliga format, till exempel teckenspråk och punktskriftlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nyheter om corona på andra språk

Nyheter om det nya coronaviruset i Sverige finns på Sveriges radio på english, العربية, suomeksi, Soomaali, Kurmancî, سۆرانی, davvisámegilli, romani, meänkielele och på lätt svenska.

Nyheter om coronaviruset på flera språklänk till annan webbplats

Filmer om coronaviruset på flera språklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information från Folkhälsomyndigheten om hur du kan skydda dig och andra från smittalänk till annan webbplats

Information om coronavirus till asylsökande och nyanländalänk till annan webbplats

Telefonlinje om corona på olika språklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Filmer:
Läkare Yakoub Malki ger råd om corona på syrianskalänk till annan webbplats
Läkare Mahdi Shiekh ger råd om corona på somaliskalänk till annan webbplats
Läkare Yakoub Malki ger råd om corona på arabiskalänk till annan webbplats

Se även under Relaterad information här på sidan. Där finns affischer på olika språk.

Behöver du råd och stöd på finska i din situation som anhörig? Har du frågor om dina rättigheter? Vill du prata med en medmänniska? Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon och bemannas av anhöriga med stor erfarenhet. I de fall det behövs hjälper vi dig att hitta rätt person för ditt ärende. Anhöriglinjen svarar på finska på måndagar och torsdagar kl. 13-15 på telefonnummer 0200-239 500.

Dela endast bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.


Dela sidan
 

På nykvarn.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies här.