Nyhet 24 april 2020 08:51

Tillsyn på serveringar

Under helgen åker kommunens miljöinspektörer ut till restauranger och caféer för att följa upp om Folkhälsomyndighetens föreskrifter om minskad trängsel efterföljs. - Vi vill inte hindra någon att utöva sin verksamhet. Vi vill hellre ha en dialog om hur vi kan minska smittspridningen, säger Susanna Eriksson, miljöchef i Nykvarns kommun

Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter ska restauranger, barer och caféer vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Bland annat ska trängseln mellan borden och köer minskas och att personalen bär ut beställningar till borden. Stående servering vid barer är inte tillåtet.

- Att öka avståndet mellan borden och se till att det finns gott om utrymme vid köbildning är oftast tillräckligt, fortsätter Susanna.

Restaurangen har också ett ansvar att förhindra trängsel vid överlämning av hämtmat. Verksamheten ska även göra riskbedömningar utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare och ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.

Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda verksamheter som inte uppfyller kraven.

- Det behöver inte gå så långt utan de kan säkert hitta lösningar som fungerar, säger Susanna.

Senast uppdaterad: 24 april 2020 08:51

Dela sidan
 

På nykvarn.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies här.