Afrikansk svinpest finns ännu inte i Sverige men har under senare år drabbat tamgrisar och vildsvin i allt fler länder i Europa.
Människor kan inte få afrikansk svinpest men sjukdomen är mycket smittsam bland grisar och vildsvin och dödligheten är hög. Afrikansk svinpest smittar huvudsakligen genom direktkontakt mellan grisar. Smittan kan också överföras om grisar äter eller kommer i kontakt med delar av en död infekterad gris. Det betyder att även charkprodukter som skinka, korv och bacon kan innehålla viruset som orsakar afrikansk svinpest. Viruset som orsakar sjukdomen är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst.
För att skydda svenska vildsvin uppmanas allmänheten att inte slänga matrester och sopor i naturen eftersom svinen kan få i sig dem. De kan då både bli sjuka själva och smitta andra svin.
Om det hittas ett självdött vildsvin i naturen ska det anmälas till Statens veterinärmedicinska anstalt.
Läs mer om afrikansk svinpest på Jordbruksverkets hemsida. Där finns också information för dig som har grisbesättningar eller är jägare.