Besöksadress
Centrumvägen 2
155 30 Nykvarn
Nykvarns kommun
155 80 Nykvarn
Telefon 08-555 010 00
Samhällsbyggnadskontoret
Boka besök med handläggare före besöket på samhällsbyggnad.
Telefon: 08-555 01000
I Nykvarns kommun är bygg- och miljönämnden den myndighet som ansvarar för livsmedelskontrollen. Det innebär att inspektörerna på miljöavdelningen arbetar med att kontrollera kommunens restauranger, caféer, gatukök, pizzerior, livsmedelsindustrier, bagerier och matbutiker för att kontrollera att livsmedelslagstiftningens mål uppfylls.
Målet med livsmedelslagstiftningen är:
Om du som medborgare misstänker att en verksamhet inte uppfyller livsmedelslagstiftningens mål kan du anmäla det till miljöavdelningen. Om vi bedömer att en utredning krävs, besöker vi verksamheten.
En av miljöavdelningens uppgifter är att utreda matförgiftningar. Om du misstänker att du har drabbats av en matförgiftningar ska du anmäla det till miljöavdelningen. Efter anmälan besöker miljöinspektören restaurangen för att göra en utredning.
Tänk på att anmäla så fort som möjligt, det kanske finns mat kvar som miljöavdelningen kan ta prov på.
Dessa uppgifter vill vi ha:
Innan du startar eller tar över en livsmedelsanläggning måste ditt företag och den tänkta verksamheten registreras av bygg- och miljönämnden. OBS! Om anläggningen ska byta ägare krävs en ny registrering. Det går inte att ta över en befintlig lokal med ett tidigare godkännande. Det är företagarens ansvar att informera miljöavdelningen, så att varje anläggning kan godkännas eller registreras. Tänk på att vara ute i god tid innan du har tänkt starta verksamheten.
Innan en verksamhet har godkänts eller registrerats får inte rörelse bedrivas. En verksamhet som drivs utan godkännande riskerar att få stänga och kan åtals anmälas för brott mot livsmedelslagen.
Kontakta miljöavdelningen för mer information om vilka typer av verksamheter som omfattas av krav på godkännande eller registrering.
För att få ett godkännande krävs:
• En lokal som är tillräcklig för den tänkta verksamheten
• Ett framtaget system för egenkontroll
• En grundkurs i livsmedelshygien och egenkontroll
Genom ett villkorat godkännande som är tidsbegränsat kan verksamheten få starta även om egenkontrollen inte är fullständig. Egenkontrollen måste då kompletteras inom en viss tid för att verksamheten ska få fortsätta bedrivas.
På Livsmedelsverkets hemsida kan du hitta mer information om livsmedelslagstiftningen och de krav som ställs på livsmedelsföretagaren.
TIPS! Ett bra sätt för att få stöd i tolkningen av de krav som ställs på just din verksamhet kan du använda de branschriktlinjer som har tagits fram och publicerats på livsmedelsverkets hemsida.
För mer information kontakta miljöavdelningen.
På nykvarn.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies här.