Kontakta oss

Besöksadress

Centrumvägen 24 A
155 80 Nykvarn

Postadress:
Nykvarns kommun
Avfall
155 80 Nykvarn

Telefon  08-555 010 00

Kontaktperson

Johan Dahlberg, Avfallsansvarig

Avfallskundtjänsten

Telefon 08-555 010 00

Telefontid kl. 8-12
måndag - fredag


Matavfall - Papperspåsen

Från den 18 april 2022 byts de gröna plastpåsarna för matavfall till papperspåsar.
Avfallet i påsen tas till vara och återvinns till biogas och biogödsel. Kastar du dina matrester i papperspåsen gör du alltså skillnad för miljön.

matavfall


  • Ställ påsen i den medföljande hållaren och ha påsen öppen så att luften kan cirkulera.
  • Ett tips är att låta blöta matrester rinna av i vasken eller skala i ett durkslag innan du lägger ner resterna i påsen.
  • Mindre mängd stekfett kan du torka upp med hushållspapper och lägga i papperspåsen.
  • Större mängder matfett/frityrolja hälls över i en pet-flaska med hjälp av miljötratten.
  • Påsen är enklast att stänga om du inte fyller ända upp.
  • För att stänga påsen drar du bort den vita remsan och viker ner limkanten till påsen. Vik endast toppen så fäster limmet bra.



Exempel på vad du kan lägga i gröna påsen
:

  • Matrester av ägg, mjölk, ost, ris,  pasta, grönsaker och frukt
  • Ben, delar och rester av fisk, skaldjur, fågel och kött.
  • Bröd, kex, kakor och bullar
  • Te- och kaffesump inklusive filter
  • Godis, popcorn, chips.

Nya påsar

Bor du i villa så knyter du fast en valfri plastpåse runt kärlets handtag så får du en bunt papperspåsar när soporna töms nästa gång. Det går även att klämma fast en papperspåse under locket.
När påsarna levereras läggs de under locket för att skyddas mot väder och vind.

Bor du i hyreshus eller i förening finns det ett upplag och en ansvarig person.

Företag, verksamheter och bostadsrättsfastigheter kan beställa påsar via formulär.  

Har du längre sophämtningsintervall än två veckor och egen kompost ska du inte använda papperspåsen.


Dela sidan

På nykvarn.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies här.