Nyhet 30 mars 2021 10:17

Furuborgselever slängde minst mat

9,87 gram i snitt per dag och elev. Så lite mat slängde eleverna på Furuborgskolan förra veckan. Därmed tog skolan hem pokalen i årets matsvinnstävling mellan skolorna i Nykvarn

Det är tredje året som Nykvarns skolkök utmanar varandra i att slänga minst mat. Tävlingen brukar hållas vecka 12, på initiativ av kommunens kostenhet.

– Vi räknar alla tallrikar och väger hur mycket som slängs. Sedan tar vi fram genomsnittet för hur många gram mat varje elev slänger under veckan, säger kostchef Jeanette Andersson.

Det vinnande resultatet på under tio gram är lågt, men inte helt ovanligt på skolorna. Skolköken arbetar varje dag aktivt för att motverka svinn. Syftet med tävlingen är därför snarare att uppmärksamma allt som hör ihop med maten.

– Mat är ju så mycket mer än det vi äter. Maten som vi kastar har odlats av någon, kanske det har varit ett levande djur en gång. Den kostar i inköp och arbetskostnad. Så dels är det ju en fråga om ekonomi, det är ju rena pengar vi slänger. Dels är det så mycket mer ‑ miljö, hälsa, energi. Djur och växter, klimat, geografi och ekologi. Fast där får pedagogerna ta över, säger Jeanette Andersson.

Samtidigt, poängterar hon, är det viktigt att eleverna faktiskt har möjlighet att slänga.

– Om elever provar att smaka på något nytt och verkligen inte gillar det så måste de så klart kunna kasta resterna. Annars är det ju ingen som vågar prova nytt.

Bäst-före-snooza, doggybagga eller restsamtal. Bättra på din svinniska, nyord kring mat och hållbarhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast uppdaterad: 30 mars 2021 10:17

Dela sidan

På nykvarn.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies här.