Kontakta oss

Besöksadress

Centrumvägen 24 A
155 80 Nykvarn

Telefon 08 - 555 010 00

Rektorer och förskolechefer

Namn och kontaktuppgifter till rektorer och förskolecheferna finns på respektive skola.

Kockens bästa recept

Frökex i handduk, örtsalt i glasburk, spritsade maränger på plåtar

Fest eller vardag? Snabbt eller mindre snabbt? Våra skickliga kockar och köksmästare delar med sig av tips till härliga måltider för små och stora.
Den här månaden är det köket på Lillhagaskolan som bjuder på flera smarta och goda favoriter!

Lilla Bambas populära frökex

2 dl majsmjöl
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
½ dl dl linfrö
½ tsk salt
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten
(Här kan man variera sina kex nästan som man vill, du kan strimla ner grönkål, blanda i granatäpplekärnor, någon trött liten rödbeta som ligger och skäms i grönsakslådan kan få rivas ner tex- låt fantasin flöda! Men de är fantastiskt goda precis som de är också)

Blanda ihop och låt svälla ca 10 min
Lägg sedan en klick på en plåt med bakplåtspapper och ett papper till på och tryck ut tunt, grädda i 50-60 min på 150 grader

Svinnsmart är svinsmart!

Nästan allt bröd som vi bakar har berikats av något återbrukat, morötter som blivit över från salladen, gröt från frukosten, matkorn eller annat kul- det är bara att blanda ner i degen och vips så har du ett svin(n)smart och hållbart bakat bröd! Kanon ju!
Får du dessutom bröd över så skär upp det, ringla över lite olja och salt och rosta 15 min på 175 grader och så har brödet fått ett tredje liv i form av krutonger!

Gör en röra!

Till dina nybakade frökex kan det vara kul att bjuda på en god röra, hos oss är hummus standard, så otroligt uppskattat, nyttigt- och gott!

Köp hem en tetra kikärter, häll av spadet- men kasta det INTE och mixa ärterna med vitlök, olja, citronsaft och om ni lagar hemma och inte i skolan- sesamfrön eller tahini (sesampasta) Mixa den slät och len, smaka av med salt. Kanonfint att bre på mackan eller doppa grönsaker i.

Spadet från kikärterna går alldeles utmärkt att använda som ersättning till ägg. Vispa ihop med olja till en äggfri majonnäs, gör maränger eller baka en kaka :)

Presenttips

Tips på en uppskattad gå-bort-present: frökex i en fin cellofanpåse, en god röra i en fin glasburk med snöre runt och kanske ett egengjort salt:

Har du en ledsen grönsak kvar i kylen? Kanske en bortglömd fänkål, chili, broccoli eller annat? Dela den i mindre bitar- torka i ugnen på låg värme och länge (för att inte bränna) det beror på grönsak och ugn hur lång tid det tar- men öppna och peta lite på den- är den krispig och torr så är den klar ;)
Då mixar du den till ett mjöl och blandar med flingsalt- voila! Egengjort superlyxigt grönsakssalt!
Blir hur härligt som helst med finrivet citronskal också, även här är det bara fantasin som sätter gränserna!
Lycka till!

Susans vegetariska och klimatsmarta lasagne

Den här rätten passar både barn och vuxna, vardag som fest, eftersom receptet kan anpassas efter vilka råvaror du själv väljer att använda. Det klimatsmarta med den här lasagnen är att du kan använda de grönsaker/rotfrukter som du har hemma i kylen eller frysen. Det innebär att du kan ta den där mjuka moroten eller zucchini och tomaten som inte är så ”vacker” längre. Självklart kan du tillsätta linser eller någon färs. Jag skulle tillexempel använda soja-, höns- eller kycklingfärs för att behålla det klimatsmarta i rätten.

8 portioner

6 dl av Grönsaker som du har hemma (t.ex. morot, zucchini, gulbeta, polkabeta, rättika) dela eller riv.
1 hackad gul lök
2 rivna vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
Olivolja
1-2 burkar krossade tomater (eller färska)
1-2 dl havregrädde
Franska örter: rosmarin, persilja, mejram, basilika, oregano, timjan, kyndel och dragon
500g keso
800g spenat
2dl riven ost (lagrad är gott)
Tunt skivad mozzarella eller valfri riven ost.
Lasagneplattor
Salt, peppar, socker

Fräs grönsakerna med gul lök, vitlök och sambal oelek i olivolja några minuter. Tillsätt tomater, salt, peppar och socker. Låt puttra i ca 45 min. Tillsätt grädde och örter. Låt puttra 15 min. Blanda keso, spenat och riven ost. Varva tomatsåsen med kesoblandningen och lasagneplattorna, det ska vara tomatsås underst och överst. Lägg sist på mozzarellan. Grädda i 225 grader i ca 30 min. Servera gärna med en hummus gjord på kokta gula ärtor istället för kikärtor och nybakat bröd.

Dela sidan

På nykvarn.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies här.