Besöksadress
Centrumvägen 24 A
155 80 Nykvarn
E-post servicecenter@nykvarn.se
Telefon 08 - 555 010 00
Rektorer och förskolechefer
Namn och kontaktuppgifter till rektorer och förskolecheferna finns på respektive skola.
Måltidsenheten

Måltidsenheten ansvarar för alla offentliga måltider inom förskola, skola och äldreomsorg i Nykvarn. Vårt självklara mål är nöjda matgäster, men vi är också en del av förskolans och skolans pedagogiska uppdrag och bidrar till bättre lärande!
På alla våra åtta förskolor och fyra grundskolor i kommunen har vi tillagningskök. Flera av dem är nyrenoverade och uppgraderade för att ge de bästa förutsättningarna för att all mat som lagas ska vara hållbar, god, hälsosam och ekologiskt producerad i så stor utsträckning som möjligt och baserad på lokala råvaror i säsong.
På Lugnets äldreboende lagas mat alla årets dagar till både de boende och till brukare inom hemtjänsten.
Vi strävar också efter att laga mat med så låg klimatpåverkan som möjligt. Det gör vi genom att till exempel laga mindre mängd kött och hellre använda grönsaker och baljväxter. Tillsammans med våra barn och elever arbetar vi också för att få så lite svinn som möjligt!
Inom enheten arbetar runt 30 personer under ledning av två kostchefer. Vi har köksmästare och utbildade kockar i alla våra skolkök. I förskoleköken samplanerar vi veckomenyerna. De lokala kockarna har stor frihet att vara kreativa och smarta i sina egna kök och ta tillvara på till exempel matrester som blir nya goda rätter.
Maten och måltiden som stöd för integration
Skolmåltiden kan bland annat lära barn och vuxna mycket om klimat, geografi och biologi. Maten ger också unika möjligheter att samtala om och uppleva andra kulturer, värderingar och livsvillkor på ett naturligt och intresseväckande sätt. Det ligger helt i linje med läroplanens första kapitel där skolan lyfts fram som en social och kulturell mötesplats i ett internationellt och rörligt samhälle.
Våra måltider i siffror
- 51 procent av våra råvaror är ekologiska (2020). Vårt mål till 2030 är 60 procent.
- CO2e-utsläppen från våra måltider är 1,89 kg/måltid. Det svenska genomsnittet är 2 kg (WWF One Planet Plate).
- I förskolan serverar vi frukost, lunch, mellis och frukt till totalt ca 600 barn för 14 kr/barn och dag.
- I skola och på fritids serverar vi frukost, lunch och mellis till totalt ca 1 600 elever för 15 kr/barn och dag.
- 90 procent av allt kött och all fågel som vi serverar är svensk (målet är 100 procent).

Detta får du för 15 kronor
I butiken kan du för 15 kronor få
- 1 glass eller
- 3 äpplen eller
- 1 kokt korv med bröd eller
- 3 tablettaskar eller
- 1/2 ostfralla
Skolans skickliga kockar ger barnen detta:
- Frukost (gröt/fil/macka/grönsaker)
- Lunch (grönsaksbuffé, vegetariskt alternativ, dagens soppa, smör, bröd och mjölk)
- Mellanmål (frukt/smörgås/smoothie/fil)
Kockens bästa recept
Här hittar du några av barnens och elevernas favoritrecept! Efter ett litet uppehåll är vi nu tillbaka med en ny kock och ett nytt favoritrecept varje månad!
I april är det Erica Åkerman, kock på Gammeltorps förskola, som bjuder på en personlig favorit!
I november är det Angelica, kock på Tallbackens förskola, som bjuder på en mumsig soppa med saftigt morotsbröd.
I oktober är det köket på Lillhagaskolan som bjuder på elevernas favorit från bröd- och snacksbaren: frökex.
I september är det Susan Blixt på Winklerska förskolan som delar med sig av receptet på en smart lasagne.
%20matcollage.jpg)

%20(2)%20EU-logotyp_Skolmjolksstod.jpg.jpg)