Kontakta oss

Besöksadress

Skälbyvägen 7 A
155 80 Nykvarn

Telefon 08 - 555 010 00

Rektorer och förskolechefer

Namn och kontaktuppgifter till rektorer och förskolecheferna finns på respektive skola.

Kostenheten

Kostenheten ansvarar för alla offentliga måltider inom förskola, skola och äldreomsorg i Nykvarn.
Vårt självklara mål är nöjda matgäster, men vi är också en del av förskolans och skolans pedagogiska uppdrag och bidrar till bättre lärande!

På alla våra åtta förskolor och fyra grundskolor i kommunen har vi tillagningskök, flera av dem nyrenoverade och uppgraderade för att ge de bästa förutsättningarna för att all mat som lagas ska vara hållbar, god, hälsosam och ekologiskt producerad i så stor utsträckning som möjligt och baserad på lokala råvaror i säsong.

På Lugnets äldreboende lagas mat alla årets dagar till både de boende och till brukare inom hemtjänsten.
Inom enheten arbetar ca 30 personer under ledning av två kostchefer.

Vi strävar också efter att laga mat med så låg klimatpåverkan som möjligt genom att t ex laga mindre kött till förmån för mer grönsaker och baljväxter och genom att tillsammans med våra barn och elever arbeta för så lite svinn som möjligt!
Vi har köksmästare och utbildade kockar i alla våra skolkök. I förskoleköken samplanerar vi veckomenyerna och de lokala kockarna har stor frihet att vara kreativa och smarta i sina egna kök och ta tillvara på t ex rester som blir nya goda rätter.

Leende skolkock i röd kockjacka håller fram en tallrik med färgrann mat över en buffé-disk med flera karotter med olika grönsaker

Måltiden i siffror

  • 51 procent av våra råvaror är ekologiska (2020). Vårt mål till 2030 är 60 procent.
  • Co2e-utsläpp 1,89 kg/måltid mot svenskt genomsnitt 2 kg (WWF One Planet Plate).
  • I förskolan serverar vi frukost, lunch, mellis och frukt till totalt ca 600 barn för 14 kr / barn och dag.
  • I skola och på fritids serverar vi frukost, lunch och mellis till totalt ca 1600 elever för 15 kr/barn och dag.
  • 90 procent av allt kött/fågel som vi serverar är svenskt (målet är 100 procent).

Här hittar du några av barnens och elevernas favoritrecept!

Vad får du för 15 kronor?
En glass eller tre äpplen eller en kokt korv med bröd eller tre tablettaskar eller en halv ostfralla
eller:
Frukost (gröt/fil/macka/grönsaker)
Lunch (med grönsaksbuffé, vegetariskt alternativ, dagens soppa samt smör, bröd och mjölk)
Mellanmål (frukt/smörgås/smoothie/fil)

Att laga bra mat till många för bara 15 kr/person och dag kräver skickliga kockar. Det har vi!

Ett collage av närbilder på mat från förskole- och skolköken. Färgglada maträtter på tallrik och i buffén.

2021 är Lillhagaskolans kök i final Arla guldko
I den årliga nationella tävlingen White guide Junior (som avgörs i september) är kostenheten med och tävlar om topplaceringar i kategorierna Årets seniormåltid, Årets seniorkock, Årets måltidschef, Årets skolrestaurang (Furuborgskolan)

Kostenheten i Nykvarn är också sedan tidigare flerfaldigt prisbelönt i flera kategorier i White guide Junior:
Årets Skolrestaurang, årets Seniormåltider. Årets måltidschef, Årets skolkockar, Årets seniorkock, Årets klimatkök.


Maten och måltiden som stöd för integration

I läroplanens första kapitel lyfts skolan fram som en social och kulturell mötesplats i ett internationellt och rörligt samhälle. Skolan har möjlighet att och ansvar för att stärka människors förmåga att se de värden som ligger i kulturell mångfald. Skolmåltiden ger unika möjligheter att lära och uppleva andra kulturer, värderingar och livsvillkor på ett naturligt och intresseväckande sätt.

Dela sidan
 

På nykvarn.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies här.